Gezonde pluimveebedrijven mogen niet failliet aldus minister Kamp EZ

Tijdens de informele raad van landbouwministers in de stad Tallinn in Estland werd door Minister Henk Kamp van EZ (momenteel demissionair Minister van Landbouw) gemeld dat geen enkel gezond pluimveebedrijf failliet mag gaan aan de fipronil affaire.

De minister was speciaal vanwege het fipronil schandaal  naar Estland gevlogen om aldaar de zienswijze van Nederland onder de aandacht te brengen. Hij verving hierbij staatssecretaris Martijn van Dam, (Deze is vertrokken naar de omroep NPO.)
Voor Henk Kamp was dit zijn eerste optreden als Minister voor Landbouw.
Minister Henk Kamp: Gezonde Pluimveebedrijven mogen niet failliet gaan door fipronil

Henk Kamp Minister voor Landbouw

België vergoed pluimveehouders met fipronil schade.

Er lijkt sprake van het feit dat Belgische pluimveehouders de schade door fipronil vergoed krijgen. Dit is in Nederland niet het geval. Vindt u dit niet onrechtvaardig? De minister geeft aan nog geen voorstel van België te hebben gezien. Hij is benieuwd of dat wel mogelijk is binnen de regels van staatssteun. Nederland pakt het anders aan.

Gezonde pluimveebedrijven in Nederland mogen niet failliet door fipronil.

Ook Nederland wil niet dat de pluimveebedrijven het loodje leggen. Overheid en banken werken daar aan, want gezonde bedrijven mogen niet failliet. Betalingen kunnen worden opgeschort. Banken komen met extra geld en overbruggingskredieten. Onze rol als overheid is dat we daar de nodige garanties voor geven aldus Kamp.

Samenwerking Ministers van Landbouw in Europa.

Nederland, België, Duitsland en Frankrijk zijn de landen waar het probleem het meest speelt momenteel. Ondertussen is wel bekend dat in alle Europese landen fipronil is aangetroffen in eieren, (op 2 landen na). De vier landen gaan samen een voorstel maken om bij dit soort gevallen krachtiger te kunnen optreden. Er is onenigheid door het verschil in de normen. Er moet 1 Europees vastgestelde norm komen waarbij melding moet worden gemaakt. Nu melde het ene land bij 0,0005mg per kilo en de ander bij 0,72mg per kg. De voedselveiligheid is in het geding. In dit geval heeft iedereen baat bij een eenduidige norm. En wanneer en hoe wordt de bevolking gewaarschuwd? Over dat soort zaken gaan we het hebben. Aldus Minister Kamp.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *