Bestuurders van Chickfriend opgepakt in Fipronil-eieren schandaal!

Op donderdag 10 augustus 2017 zijn de 2 bestuurders van het in het Fipronil schandaal betrokken bedrijf Chickfriend uit Barneveld opgepakt in verband met een strafrechtelijk onderzoek naar het schandaal met de besmette eieren. Het bedrijf spoot een anti bloedluis middel in de stallen zonder te melden dan er de verboden stof Fipronil in zat.

Beide personen worden er van verdacht dat zij de volksgezondheid in gevaar hebben gebracht door het leveren van en/of gebruiken van de in Nederland voor de pluimveesector verboden stof Fipronil in stallen met leghennen. Tevens worden zij er van verdacht een verboden middel in bezit te hebben.Eieren worden geruimd ivm Fipronil besmetting

Acht lokaties onderzocht:

De inlichtingen en opsporingsdienst van de NVWA onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) heeft de 2 bestuurders van Chickfriend opgepakt in het onderzoek naar het Fipronil schandaal. Donderdag zijn maar liefst acht verschillende locaties in Nederland doorzocht, betreffende o.a. de woningen van de twee aangehouden mannen in Barneveld en Zaltbommel.

Belgie: Ook hier werd Fipronil in de stallen gespoten door Chickfriend

Het Fipronil onderzoek richt zich verder ook op België, daar zijn eveneens diverse doorzoekingen geweest.
Het betreft hier een gecoördineerde actie van de Nederlandse en Belgische opsporingsdiensten.

Het strafrechtelijk onderzoek is half juli 2017 reeds begonnen in opvolging van een anonieme tip. Dit wordt gemeld door minister Edith Schippers (van Volksgezondheid) en staatssecretaris Martijn van Dam (van Economische Zaken) aan de Tweede Kamer.

De onthulling dat de NVWA al in november op het gebruik van Fipronil in stallen was gewezen deed zowel in Nederland als ook in Belgie veel stof opwaaien. Het kabinet is door de tweede kamer om opheldering gevraagd. De tip die destijds anoniem werd ontvangen leide niet direct naar een onderzoek naar de eieren, hier is echter donderdag van teruggekomen. “Met de kennis van nu over de omvang van het gebruik en de aanwezigheid van Fipronil in eieren”, zou het bureau dat de risico’s beoordeelt anders hebben geoordeeld.

Cickfriend: het bedrijf dat Fipronil gebruikte om stallen te onstmetten tegen bloedluis

Chickfriend spoot Fipronil in stallen tegen bloedluis

Gevaar voor de volksgezondheid:

Of de volksgezondheid destijds in gevaar was is toen voorgelegd aan Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering BuRo onderdeel van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Destijds was de uiteindelijke conclusie dat er “geen acuut gevaar dreigde” voor de volksgezondheid. BuRo stelt dat het nu geadviseerd zou hebben om “handhavingsacties te starten en niet alleen het traject van het strafrechtelijk onderzoek te volgen”.

Meerdere bedrijven zijn betrokken bij dit schandaal.

In Nederland richt het onderzoek zich op Chickfriend, het bedrijf dat de Fipronil vermoedelijk toepaste. In Belgie wordt onderzoek gedaan naar de Belgische toeleverancier van het Nederlandse Chickfriend: het bedrijf Poultry-Vision. Ook een nog niet genoemd derde bedrijf uit Nederland dat vermoedelijk samenwerkte met de Belgische toeleverancier wordt onderzocht.
De advocaat van Poultry-Vision was donderdag nog niet beschikbaar om al een reactie te geven.

Naast de woningen van de 2 opgepakte bestuurders van Chickfriend, zijn ook doorzoekingen gedaan in onder meer Bergen op Zoom en in de omgeving van Uden en Ede. Naast de administratie zijn ook waardevolle goederen zoals auto’s, banktegoeden en onroerend goed in beslag genomen.

Europa:

Volgens Brussel moeten Europese landen die zijn getroffen door de Fipronil-crisis niet met een beschuldigende vinger naar elkaar wijzen, maar onderling beter samenwerken. “Er moet op een vastberaden, gecoördineerde en transparante manier worden opgetreden en samengewerkt en niet worden overgegaan tot het heen een weer gooien van beschuldigingen aldus een woordvoerder van de Europese Commissie.

Blokkade:

Momenteel zijn alle circa 180 pluimveebedrijven die zaken hebben gedaan met ChickFriend geblokkeerd door de NVWA. Het bedrijf Chickfriend spoot het middel in de stallen zonder dat de pluimveehouders dit wisten. De schade voor de pluimveesector als gevolg van het Fipronilschandaal bedraagt nu naar schatting al minimaal 150 miljoen euro, maakte de vakgroep pluimveehouderij van de land- en tuinbouworganisatie ZLTO donderdag bekend.

No Responses

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *