Broederij Ter Heerdt in Babberich kampt met gevolgen Fipronilschandaal

De gevolgen van het Fipronilschandaal worden nu ook duidelijk bij Broederij Ter Heerdt in Babberich. Er is onzekerheid of dat alle klanten wel de rekeningen van het pluimveebedrijf kunnen blijven betalen. Het bedrijf broedt eieren uit en levert jaarlijks ongeveer 12 miljoen kuikens aan zo’n 60 opfok bedrijven in Nederland, België en Duitsland.

Pluimveehouders in problemen.

Door het Fipronilschandaal zijn een aantal franchisenemers van het pluimveebedrijf in de problemen gekomen. Ze deden in meerdere gevallen direct zaken met het Barneveldse bedrijf ChickFriend. Dit bedrijf maakte bij de bestrijding van de bloedluis gebruik van het middel DEGA16 waar Fipronil en soms ook Amitraz in vermengd was. Beide stoffen zijn verboden voor gebruik bij consumptiedieren.

Kuiken in hok: Broederij Ter Heerdt heeft last van gevolgen Fipronilschandaal

Kuiken in hok: Broederij Ter Heerdt heeft last van gevolgen Fipronilschandaal

Behoorlijk aantal klanten van Broederij Ter Heerdt getroffen door Fipronilschandaal

Er zijn +- vijftig klanten van Ter Heerdt in Babberich getroffen door het Fipronilschandaal. Het bedrijf met zo’n 300 klanten loopt hierdoor een behoorlijk risico. Het bedrijf levert jaarlijks ongeveer 12 miljoen kuikens aan haar afnemers. De Broederij moet maar afwachten of de afnemers het wel redden met hun pluimveebedrijven. De kans op faillisement van getroffen pluimveehouders is immers groot door de beperkte ondersteuning die de Nederlandse overheid de pluimveehouders biedt. De getroffen pluimveehouders zijn volgens Ter Heerdt erg bezorgd over de situatie. Veel is nog niet bekend, waardoor er veel onzekerheid blijft bestaan bij hen. De medewerkers van Ter Heerdt zijn er dagelijks veel tijd aan kwijt. Een deel van het ondernemersrisico van de pluimveehouders komt zo echter wel bij het bedrijf in Babberich terecht. Immers: een failliete pluimveehouder kan de rekening van de Broederij ook niet betalen.

Ruien van de kippen kost veel tijd zonder inkomsten voor pluimveehouders.

De pluimveehouders hadden de keuze om hun kippen te ruimen of ze te gaan ruien. In veel gevallen is gekozen voor het ruien van de kippen. Tijdens het ruien van de kippen neemt de hoeveelheid vet in de kippen af. In het vet zit de Fipronil opgeslagen. Bij het verbranden van het vet komt de Fipronil vrij in de kip en verlaat via de mest en de eieren uiteindelijk weer het lichaam. Na het ruien worden enkele kippen onderzocht door de NVWA op de concentratie Fipronil. De kippen leggen na het ruien nog niet direct weer eieren. Dit kan 6 tot 8 weken duren. Ook de eieren worden weer gecontroleerd op de Fipronil-waarden. Pas na goedkeuring van de NVWA mogen de pluimveehouders hun eieren dan weer aanbieden bij de distributiebedrijven.

Kosten bij pluimveehouders lopen gewoon door tijdens het ruien.

Tijdens het ruien moeten ook nog kosten worden gemaakt voor voer, het reinigen van de besmette kippenstallen, energie, de afvoer van de besmette eieren en de besmette mest. Ook personeel moet worden doorbetaald. Door deze omstandigheden hebben de pluimveehouders een behoorlijke tijd geen inkomsten. Hierdoor is de situatie bij veel van de pluimhouders dus nog lange tijd onzeker.

Maatregelen in België beter voor pluimveehouders aldaar.

In België zijn door de overheid wel meer maatregelen getroffen zodat de pluimveehouders aldaar in elk geval nu wel verder kunnen. Volgens de Nederlandse overheid mag zij niet helpen om dat het een verboden vorm van staatssteun zou zijn. Ik zou zeggen red nou eerst eens die bedrijven door extra maatregelen te nemen zodat we straks nog een sector en werkgelegenheid hebben. We zien dan later wel wat de consequenties zijn.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *