Eiercrisis heeft nog lang impact op kippenboeren

De eierverkoop is terug op het oude niveau.
Toch zijn nog 150 bedrijven geblokkeerd. Voor de boeren duurt de eiercrisis nog lang.

Advocaten, mestverwerkers en kippenruimers: nogal wat partijen springen in op de eiercrisis in de Nederlandse pluimveehouderij. Ten minste twee advocatenkantoren, uit Groningen en uit Wageningen, staan boeren bij die eieren hebben geleverd, besmet met het verboden bestrijdingsmiddel fipronil.

Doosje veilige eieren gewoon te koop tijdens eiercrisis

Schadeclaims

De boeren krijgen mogelijk te maken met schadeclaims van hun afnemers. Zelf proberen ze de schade weer te verhalen op degenen die zíj ervoor verantwoordelijk houden: de twee eigenaren van het bedrijf ChickFriend, dat kippenstallen bespoot met een middel tegen bloedluis, waarin de verboden biocide bleek te zitten.

 Voorarrest eigenaren Chickfriend verlengd

Die twee mannen, Martin van de B. (31) uit Barneveld en Mathijs IJ. (24) uit Nederhemert kregen gisteren te horen dat hun voorarrest met twee weken is verlengd. Zij worden verdacht van het voorhanden hebben van een verboden middel en het in gevaar brengen van de volksgezondheid. De verdachten zitten ‘in beperking’, wat betekent dat ze geen contact met de buitenwereld mogen hebben.

De twee zouden hun ‘wondermiddel’ tegen bloedluis onder de naam Dega16 hebben gekocht van een toeleverancier uit België. Die zou er fipronil in hebben verwerkt, dat hij betrok van een bedrijf in Roemenië.

Nog meer dan 150 bedrijven geblokkeerd

Intussen zijn meer dan honderdvijftig Nederlandse kippenboerderijen nog door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geblokkeerd wegens de aanwezigheid van fipronil in hokken, kippen, eieren en mest. Zij mogen geen eieren leveren totdat hun stallen aantoonbaar vrij zijn van het middel. Hoe lang dat duurt, is onduidelijk.

Schoonmaken en afvoering mest is moeilijk en duur

Het bestrijdingsmiddel is aanwezig op de vloer en de wanden van de stal en op apparatuur. Zolang het in het lijf van een kip zit, komt het ook terecht in de eieren en de mest van de kip. De eieren worden vernietigd. De mest moet naar een verwerkingsbedrijf dat het verbrandt om er energie mee op te wekken. Deze mestverwerker zegt extra kosten te maken voor de besmette mest, die worden doorberekend aan de boer.

Boeren die ervoor kiezen hun besmette kippen af te maken, moeten een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. “Wij hebben een grote dodingscapaciteit”, zegt directeur Ruud Laarman van ruimingsbedrijf TCC-group  uit Amsterdam.

Ook biologische eieren getroffen door eiercrisis volgens Skal

De fipronilcrisis treft boeren van allerlei pluimage: van groot tot klein. De biologische controle-instantie Skal heeft besmette bioboeren een berisping gegeven: zij hadden moeten controleren of het middel dat ChickFriend gebruikte wel toegestaan was volgens de biologische verordening. De bioboeren verliezen nog niet hun keurmerk, want zolang de NVWA geen sancties heeft opgelegd doet Skal dat ook niet.

Uitloopkip tijdens eiercrisis

Ook de grond om de stallen heen moet worden getest en eventueel gesaneerd.

Voor boeren met vrijeuitloopkippen geldt dat de fipronil zich niet alleen in de stal kan bevinden, maar ook in het uitloopgebied. Het fipronil zit namelijk ook in de mest en de urine van de kippen. Zij krijgen het advies om grondmonsters te nemen en die op te sturen voor onderzoek.

Supermarkten leveren ondanks eiercrisis weer volop eieren

Nadat bekend werd dat er eieren in omloop waren met het verboden middel, haalden supermarkten hun schappen vorige week grotendeels leeg. Inmiddels is de eierverkoop weer als vanouds, laat het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) weten. Waar die eieren vandaan komen als er nog honderdvijftig bedrijven zijn geblokkeerd, kon een woordvoerster van het CBL niet zeggen.

In politiek Den Haag heerst onvrede over optreden NVWA in de eiercrisis

In politiek Den Haag heerst onvrede over het optreden van de NVWA in de eiercrisis. De Tweede Kamer wacht op antwoorden op vragen die ze heeft gesteld aan staatssecretaris Van Dam (economische zaken) en minister Schippers van volksgezondheid.

Sinds een oproep van de pluimveehoudersvakbond begin deze maand hebben zich elke dag vrijwillig kippenboeren bij de NVWA gemeld die zaken hebben gedaan met het bedrijf ChickFriend. Deze bedrijven worden uit voorzorg geblokkeerd en onderzocht. Binnen twee dagen is duidelijk of er fipronil in zit. Van de eerder geblokkeerde kippenbedrijven is een twintigtal weer vrijgegeven.

Bron: Trouw.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *