Eigenaren bloedluisbestrijder ChickFriend voorlopig vrijgelaten

Gisteren zijn de twee eigenaren van bloedluisbestrijder Chickfriend uit Barneveld voorlopig vrijgelaten. Beide verdachten blijven verdachten in het Fipronilschandaal. Echter mogen zij nu de zaak in vrijheid afwachten. Eerder was hun voorarrest in beperking al 2x verlengd. 1x met 30 dagen en 1x met 14 dagen. Dit is door de rechtbank in Zwolle besloten.

Openbaar ministerie was bang voor publieke opinie en represailles tegen verdachten

In beide gevallen wist het openbaar ministerie de rechtbank te overtuigen van de noodzaak om de verdachten langer vast te houden. Het openbaar ministerie was ook bang voor represailles als de twee direct werden vrijgelaten door de publieke opinie op dat moment blijkt nu. Verder mochten zijn het onderzoek naar de Fipronil en Dega16 niet kunnen frustreren.

De raadkamer is nu van oordeel dat er geen redenen meer zijn om beide verdachten vast te houden en daarom is de voorlopige hechtenis nu opgeheven. De advocaat van Van de B. had eerder al aangegeven dat er grote kans bestond dat de twee zouden worden vrijgelaten.

openbaar ministerie:Eigenaren bloedluisbestrijder ChickFriend voorlopig vrijgelaten

Verdachten Fipronilschandaal van bloedluisbestrijder ChickFriend zaten 2 maanden in voorarrest

De twee Chickfriend eigenaren waren op 10 augustus jongstleden al opgepakt. Beide verdachten bestreden bloedluizen in kippenstallen van pluimveehouders in Nederland, Duitsland en België.

Voor de bestrijding van de bloedluizen gebruikten zij het middel Dega16. Dega16 zou zijn gebaseerd op de werking van etherische oliën. Echter was aan het middel het voor consumptievlees verboden middel Fipronil toegevoegd. Ook zijn in enkele gevallen ook nog Amitraz aan het mengsel toegevoegd. Amitraz is het middel dat goed is voor de helft van de wereldwijde bijensterfte.

Hoe ontstond de Fipronilbesmetting?

Na de bestrijding van de bloedluizen werden er nieuwe kippen in de hokken geplaatst. Deze namen het Fipronil op via o.a. de voeding. Het kwam terecht in het buikvet van de kippen, maar ook in de eieren en de mest. Toen dit werd ontdekt moesten vele miljoenen eieren met Fipronil-besmetting worden vernietigd. Ook zijn er in Nederland en België zo’ n 4 miljoen kippen geruimd.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *