Europese Commissie: geen financiële steun kippenboeren

De door het Fipronil schandaal getroffen kippenboeren hoeven voorlopig niet te rekenen op financiële steun van Europa. Volgens de EU wordt niet aan de voorwaarden voor specifieke steunmaatregelen voldaan. Dit omdat doordat na de ontdekking van de besmetting met het pesticide Fipronil al miljoenen eieren zijn vernietigd. Hierdoor zijn de prijzen gestegen. Daarom zouden momenteel steunmaatregelen niet kunnen worden toegepast aldus een medewerker van de EU tijdens de vergadering van de Europese Commissie.

Europese Commissie gen financiële steun kippenboeren omdat miljoenen besmette eieren zijn vernietigd

Containers met vernietigde fipronil eieren staan klaar voor afvoer naar Rendac

Afgelopen donderdag tijdens het debat in de Tweede Kamer sprak Staatssecretaris (EZ) Martijn van Dam nog de hoop uit dat Europa geld zou vrijmaken om de reputatie van het Nederlandse ei te herstellen.

Vergadering Europese Commissie

Dezelfde dag was ook de vergadering van de Europese Commissie die in Brussel is gezeteld. Ook hier ging het over het Fipronil schandaal en wat te doen om de markt voor de eieren te herstellen. Tijdens deze vergadering is gebleken dat de hoop op steun uit Brussel zoals geopperd door Staatssecretaris Martijn van Dam ongegrond was.

Volgens bronnen binnen de Europese Commissie is niet gesproken over het promoten van eieren. Dit stond namelijk niet op de agenda. In een later stadium zal alsnog hierover worden gesproken. De ministers van landbouw komen in september bijeen om te bespreken wat de conclusies zijn die zij uit het Fipronil schandaal moeten trekken.

Door de Nederlandse pluimveebedrijven is nu volgens de pluimveehouders al ongeveer 50 miljoen Euro schade geleden. Door LTO Nederland wordt de totale schade beraamd tussen de 150 en 300 miljoen euro.

Nog steeds geen Noodfonds voor Kippenboeren.

Veel kippenboeren staan op de rand van faillissement. Daarom pleiten de Nederlandse pluimveehouders voor een noodfonds voor de getroffen pluimveebedrijven. De pluimveehouders zijn teleurgesteld dat zowel de Nederlandse regering, als ook de Tweede Kamer hen hierin niet tegemoetkomt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *