Eieren met Fipronil ook bij Taiwanese pluimveebedrijven ontdekt

Ook in Taiwan zijn met fipronil besmette eieren gevonden. Het Taiwanese ministerie van Landbouw ontdekte vijftien boerderijen waar de kippe-eieren te veel van het insecticide bevatte. De reden voor de grootschalige controle in Taiwan was het fipronil-schandaal in Nederland en België. Men was benieuwd naar hoe de bloedluizen aldaar werden bestreden.

Fipronil ook in eieren taiwanese pluimveebedrijven

Eieren in 1500 pluimveebedrijven op fipronil gecontroleerd

In totaal werden bij een +- 1500 bedrijven monsters afgenomen. In Taiwan hanteert men net als de Europese Unie een maximale waarde van 5 delen per miljard (0,005mg per kilo) voor fipronil. Na controle van 941 monsters zijn er vijftien positief bevonden omdat zij die grenswaarde overschreden. De herkomst van de besmettingen van de eieren in Taiwan heeft overigens niets met Nederland te maken. De eieren zijn gewoon in eigen land geproduceerd.

Uitschieter was een boerderij waar de eieren meer dan dertig keer de toegestane hoeveelheid van het insecticide bevatten. Dat bedrijf is direct gesloten. Naar verwachting zal men bij de getroffen bedrijven de kippen ruimen.

De resterende monsters worden volgens planning nog deze week getest. Daarna worden in  Taiwan regelmatig steekproeven gehouden om de pluimvee bedrijven aldaar te controleren. Op deze manier hoopt men de voedselveiligheid beter te kunnen waarborgen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *