Fipronil schade 65 tot 75 miljoen euro volgens Universiteit Wageningen

Uit een rapport van de Universiteit Wageningen (Wageningen Economic Research) blijkt dat de schade in de pluimveeketen en daarbuiten door het fipronil schandaal momenteel rond de 77 miljoen euro bedraagt. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van EZ (Economische Zaken)

Schade in pluimveeketen: 70 miljoen euro

De schade binnen de pluimveeketen zelf bedraagt zon 70 miljoen euro. Dit is de directe schade voor de opfokbedrijven, legkippenbedrijven en de eieren verpakkingsbedrijven.

Daarnaast is ook de schade voor de supermarkten nog eens zo’n 7 tot 8 miljoen naar schatting. Albert Heijn heeft reeds eerder aangegeven de geleden schade niet op de pluimveehouders te willen verhalen. Jumbo en overige supermarkten gaven eerder al aan het onderzoek van de commissie Sorgdrager af te wachten.

Schade veel groter dan verwacht aldus Universiteit Wageningen

De Universiteit Wageningen schatte de schade eerder nog op slecht 33 miljoen euro. De gemiddelde schade per pluimveebedrijf verschilt nogal maar gemiddeld is het toch al gauw 200.000 euro per bedrijf. Het hangt ook af van de grootte van het bedrijf. Ook of het opfok, moederkippen of legkippenbedrijven betreft. Verder is het nog steeds erg lastig om  de stallen goed schoon te maken. Sommige boeren hebben de kippenstallen al wel 10x geboend, maar komen nog steeds niet onder de norm. Hierdoor zijn er afgelopen tijd slechts zo’n 50 bedrijven vrijgegeven voor productie. De rest van de getroffen legbedrijven is nog steeds geblokkeerd.

Steeds meer pluimveebedrijven en toeleveranciers in problemen

Veel bedrijven zitten / komen in de problemen omdat de kosten steeds verder oplopen, maar de inkomsten nog steeds stil liggen. Onder andere door het moeilijk schoon krijgen van de kippenstallen. Toeleveranciers als broederijen en mengvoederfabrikanten lopen indirect ook nog eens een groter risico op het niet betaald krijgen van hun facturen bij faillissementen.

Doosje eieren: Schade Fipronil in pluimveeketen al opgelopen tot 77 miljoen euro volgens Universiteit Wageningen

Nederland helpt pluimveehouders in beperkte mate

In Nederland worden de boeren slechts beperkt geholpen. Dit omdat de Nederlandse Overheid bang is dat de EU het als staatssteun zal zien. Zo helpt de overheid wel met borgstellingen voor overbruggingskredieten en tijdelijk uitstel van belastingen. De gemeenten ede en Barneveld hebben ook een bedrag beschikbaar gesteld voor indirecte steun aan de getroffen pluimveehouders.

België betaald ruimingen Fipronilkippen voor Pluimveehouders

In België heeft de overheid echter wel verdergaande maatregelen genomen. Zo betaald de overheid daar de ruimingen van pluimveebedrijven die met de Fipronil zijn besmet.

Verdachten zijn voorlopig vrijgelaten in afwachting proces

Vorige week zijn de verantwoordelijken voor de Fipronil besmetting vrijgelaten. Dit na ruim 2 maanden vast te hebben gezeten. Zij zijn nog steeds verdacht in deze zaak. Echter van de rechter mogen zij hun strafzaak thuis afwachten. De 2 verdachten waren de eigenaren van het bloedluisbestrijdingsbedrijf ChickFriend.

Etherishe oliën tegen bloedluis

ChickFriend zou de bloedluis met behulp van etherische oliën doden. De olie werd verkocht onder de naam DEGA16. Echter werd hier Fipronil en soms ook nog Amitraz doorheen gemengd. Fipronil mag niet worden gebruikt bij dieren die voor de consumptie zijn bedoeld volgens de EU. Chickfriend spoot er zelf de stallen mee in in o.a. Nederland, België en Duitsland. Maar al snel bleek dat ook in Polen en Azië het middel door andere bedrijven ook was gebruikt. Het kwam ook daar in de eieren terecht in te hoge waarden.

In totaal zijn momenteel in Nederland en België al meer dan 4 miljoen kippen geruimd. Ook werden vele miljoenen eieren vernietigd.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *