Fipronil nu wel of niet gevaarlijk voor gezondheid? Experts zijn het oneens

Er is nogal wat onenigheid onder “experts”over of de stof fipronil.  Is het nou wel of niet schadelijk/gevaarlijk voor de gezondheid. De een zegt dat het onschadelijk is. De ander is weer een hele andere mening toegedaan.

Honden en Katten.

Omdat het ook in huizen waar honden/katten die behandeld zijn voor vlooien/luizen met fipronil besmet raken in hogere dosis. Het Fipronil wordt dan in elk geval niet direct geconsumeerd. De huid heeft ook nog een weerstand voordat de stof in het lichaam komt. Om de Fipronil niet binnen te krijgen word na het aanraken van huisdieren die zijn gedruppeld of een vlooienband hebben (deze bevatten ook fipronil) ook altijd aangeraden om goed de handen te wassen met zeep. Daarom zou de stof niet gevaarlijk zijn.

Fipronil Experts oneens of het insecticide wel of niet gevaarlijk is

 Fipronil wel degelijk schadelijk voor volksgezondheid volgens andere experts.

Anderen geven weer aan dat het niet zo simpel is. De fipronil is volgens hen niet zo onschuldig als sommige toxicologen beweren. Volgens landbouwkundige consultant Jelmer Buijs en de Toxicoloog Henk Tennekes kunnen insecticiden als Fipronil op de langere termijn zeker wel schadelijk zijn voor de gezondheid.

Opstapeling van insecticiden als Fipronil in lichaamsvet

“Bij een acute vergiftiging weet iedereen vaak wel waaraan het ligt.” Insecticiden als Fipronil werken echter cumulatief. Dat wil zeggen: De kleine hoeveelheden van de schadelijke stof worden opgeslagen in lichaamsvet en stapelen zich op. Welke aandoeningen en ziektes door deze opstapeling van Fipronil kunnen ontstaan, daar is nog weinig over bekend. Het is echter niet voldoende om maar te concluderen dat het middel geen kwaad kan.

Daarom is het goed dat de stof niet toegelaten word in eieren. Het hoort er gewoon niet in te zitten. Net als in het kippenvlees. Wat dat betreft is het goed dat er zo lage normen worden gehanteerd voor Fipronil in Nederland (0,005mg per kilo) Dit is de Europese norm. Maar eigenlijk moet de norm gewoon 0 zijn.

No Responses

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *