In Nederland geruimde Fipronil-kippen niet naar RENDAC door brand

De in Nederland geruimde Fipronil-kippen worden momenteel niet afgevoerd naar de RENDAC. Daar wordt er normaal gesproken groene energie van gemaakt. Door een brand gaan nu echter de geruimde Fipronil-kippen tijdelijk naar een destructiebedrijf in België.

Brand bij RENDAC oorzaak van vervoer in Nederland geruimde Fipronil-kippen naar België

Door een brand op 13 september bij destructiebedrijf RENDAC in Son is grote schade ontstaan aan de verbrandingsoven. Hierdoor kunnen bij het bedrijf momenteel geen geruimde Fipronil-kippen worden verwerkt tot bio energie. Dit schelt het moederbedrijf van RENDAC Darling Ingredients vele miljoenen euro’s aan winst. Darling Ingredients rekent op een daling van ongeveer 3,7 miljoen euro aan bruto winst. Dit is afgelopen woensdag door het bedrijf bekend gemaakt. De verzekering van RENDAC zal als het goed is uiteindelijk een behoorlijk deel van het verlies compenseren. Deze compensatie komt echter pas als het tot uitkering van de schade komt.

In Nederland geruimde Fipronil-kippen niet naar RENDAC door brand

Brandweer in actie bij RENDAC tijdens brand op 13 september 2017

RENDAC enige bedrijf in Nederland voor destructie kadavers voor vee sector

De Nederlandse overheid heeft slechts één bedrijf gecertificeerd Nederland voor de verwerking van kadavers uit de vee sector. Dat bedrijf is RENDAC. Het bedrijf maakt door het op hoge temperatuur koken en daarna drogen van de resten hier energiekorrels van. Deze kunnen dan door energiebedrijven worden gebruikt bij het opwekken van elektriciteit.

Door de brand van 13 september is bij het bedrijf een deel van het productieproces voor het verwerken van slachtafval en kadavers stilgelegd. Naar verwachting zal de vestiging twee tot drie weken buiten bedrijf zijn. De situatie zou dus zomaar tot media half of zelfs eind oktober kunnen duren. Daarom heeft RENDAC een deel van de productie overgebracht naar eigen vestigingen in het buitenland. Een ander deel is ondergebracht bij andere verwerkingsbedrijven. Zo gaan de Fipronil-kippen momenteel voor verwerking naar een bedrijf in België.

Afvoer Fipronil-kippen na ruimingen in Nederland lastiger door tijdelijk wegvallen RENDAC

Doordat de vrachtwagens nu helemaal naar België moeten rijden is er een logistiek probleem aan het ontstaan. De chauffeurs kunnen nu namelijk veel minder ritten rijden. Hierdoor word de afvoer van de Fipronil-kippen dus bemoeilijkt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *