Te hoge concentratie Fipronil aangetroffen in eieren bij verdacht bedrijf

Te hoge concentratie Fipronil in eieren pluimveebedrijf België
Bij een van de ‘verdachte’ Belgische pluimveebedrijven zijn toch te hoge concentraties giftige Fipronil in de eieren gevonden. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) dinsdag in een persbericht. Het betrokken bedrijf lag al sinds 18 juli stil vanwege de aanwezigheid van de gifstof. Volgens de FAVV was die nog onder de Europese veiligheidsnorm. Nu blijkt echter uit de nieuwe monsters dat met 0,92 mg per kilo de grens van 0,72 fors is overschreden.

Te hoge concentratie Fipronil aangetroffen in eieren bij verdacht bedrijf België

Eieren worden geruimd i.v.m. Fipronil besmetting

Second Opinion door bedrijf zelf uitgevoerd laat veel hogere Fipronilwaarde in eieren zien

Het bedrijf was het niet eens met de FAVV en liet daarom ook zelf een Second Opinion uitvoeren. Daarbij bleek de hoeveelheid die in de eieren aanwezig was van het pesticide echter nog veel hoger te zijn als bij de eerste meting. Het FAVV en het betrokken laboratorium zijn nu aan het onderzoeken hoe het verschil zo groot kan zijn. Bij de tests worden 10 eieren uit verschillende delen van de stal in het laboratorium met elkaar vermengd en daarna dus de gemiddelde waarde van de stal bepaald. De met de Fipronil besmette eieren hebben volgens het FAVV ‘in principe de consument niet bereikt’.

Brussel onderzoekt handelen België in Fipronil crisis

Het agentschap zegt de Europese Commissie te hebben ingelicht. Het FAVV ligt onder vuur vanwege de gebrekkige communicatie over de problemen met de Fipronil besmetting van pluimvee. Brussel onderzoekt of België wel tijdig aan de bel heeft getrokken. Dat gebeurde pas op 20 juli.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *