Hoger risico op vogelgriep in waterrijk gebied.

Pluimveebedrijven die in een waterrijk gebied gevestigd zijn  hebben een verhoogd risico op besmetting met een laagpathogeen vogelgriep virus (LPAI). Het gaat dan om pluimveebedrijven binnen een afstand van 500 meter van sloten en waterwegen.

Dat blijkt uit een onderzoek naar de vogelgriep uitgevoerd door:

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR)
SOVON Vogelonderzoek,
de Erasmus Universiteit
en de Gezondheidsdienst voor Dieren.

vogelgriep vaker in waterrijke gebieden eenden in het water

Besmetting met LPAI (Vogelgriep)

Kalkoen- en leghennenbedrijven met uitloop en gevestigd binnen 500 meter van een wildewatervogelgebied hebben een duidelijk verhoogd risico op een besmetting met LPAI. De verklaring hiervoor is dat bedrijven met vrije uitloop meer in contact kunnen komen met uitwerpselen van wilde vogels. Deze uitwerpselen zijn een natuurlijke verspreidingsbron van het vogelgriepvirus. Naarmate de afstand tussen het pluimveebedrijf en het watergebied kleiner wordt, neemt het risico toe.

Er zijn verschillende opties om met deze omgevingsfactoren om te gaan, vertelt Armin Elbers, epidemioloog bij WBVR.

  • De eerste optie is om maatregelen te nemen tegen virusinfecties door een verhoogde biosecurity. Dit houdt in dat wilde vogels worden geweerd en door een nieuw vestigingsbeleid.
  • Een tweede optie om met de omgevingsfactor om te gaan is het snel detecteren van het LPAI-virus.

LPAI-virus

Een LPAI-virus van het subtype H5 of H7 kan muteren naar HPAI-virus in pluimvee, en daarom worden infecties met deze LPAI-virussen in pluimvee bestreden.

Hoe herken ik een LPAI vogelgriep virus?

Een LPAI-virus veroorzaakt meestal milde ziekteverschijnselen bij pluimvee (eilegdaling, voeropnamedaling, iets verhoogd sterftecijfer). Een hoogpathogeen aviaire influenza (vogelgriep)(HPAI) virusinfectie bij pluimvee wordt gekenmerkt door exponentieel toenemende sterfte onder pluimvee.

Bron: Boerderij

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *