Pluimvee hobbyist Rhoon getroffen door hoogpathogene vogelgriep H5N6

Op maandag 22 januari is in Rhoon, dat net onder Rotterdam ligt de vogelgriep vastgesteld bij een pluimvee hobbyist. Het gaat in dit geval om de hoog besmettelijke variant H5N6. Bij de getroffen pluimvee hobbyist zullen de dieren worden geruimd.

Dit zelfde type vogelgriep werd eerder ook al bij een eendenbedrijf in Biddinghuizen aangetroffen. Zie eerder bericht. Dat was op 8 december. Ook in December werd deze variant van de vogelgriep nog vastgesteld in de omgeving van het Veluwe meer en tevens bij Dierenpark de Scharrelberg. LTO Nederland heeft pluimveehouders gewaarschuwd om waakzaam te zijn en de noodzakelijke hygiëneregels goed op te volgen.

Kuiken in hok: Vogelgriep H5N6 bij pluimvee hobbyist aangetroffen

Kuiken in hok bij hobbyboer: Vogelgriep H5N6 bij hobbydieren aangetroffen

Vogelgriep H5N6 blijft maar opduiken bij Europese pluimveehouders en wild water vogels.

Zo werd er in Beieren (Duitsland) nabij Dachau begin dit jaar een wilde eend met hoog pathogene H5N6 gevonden. Eerder werd in het Engelse Dorset een knobbelzwaan met HPAI H5N6 gevonden.

Het lijkt er dan ook op dat dit momenteel de stam van het virus is dat wij de wilde watervogels heerst en wordt verspreid.

Voor pluimveehouders is hierdoor het risico op het binnenkrijgen van het virus in de stal een reëel risico. Het kan o.a. via het lopen op het erf aan de schoenen komen, door ongedierte de stal binnen komen, en zelfs via het regenwater dat van het dak van de schuren af komt naar binnen lopen in stallen.

Daarom worden pluimveehouders door LTO Nederland op het hart gedrukt om goed op deze zaken te letten. Gebruik de hygiëne bakken altijd voor het betreden van de stal om schoeisel schoon te maken. Let er op dat iedereen die het erf betreedt ook de hygiëne maatregelen strikt naleeft. Op die manier heeft u de beste kans om het virus buiten uw stal te houden.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *