Kippen Ruien is lastiger dan gedacht.

‘Het klinkt op papier fantastisch, het laten ruien van Kippen, die in contact zijn gekomen met fipronil. Maar ook de stal moet vrij van fipronil worden, anders raken de kippen opnieuw besmet en heeft het ruien geen zin gehad.’

Dat zegt pluimveedierenarts Rik van den Bos van pluimveepraktijk de Achterhoek. De dierenarts werkt daarbij samen met de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), waar met man en macht gewerkt wordt om een een  oplossing te vinden voor het schoonmaken van met fipronil besmette stallen, waarin tevens ruiende kippen in zijn gehuisvest.

Helft gaat ruien

Uit onderzoek blijkt dat ruim de helft van de door de fipronil-crisis getroffen pluimveehouders hun kippen wil laten ruien. Daardoor verlaat het in het buikvet opgeslagen fipronil via de mest en de urine het lichaam van de kip waarna het dier weer schone eieren kan leggen. Een methode die volgens Van den Bos kansrijk is ware het niet dat de kippen zichzelf weer besmetten omdat ze in hun eigen besmette mest en urine scharrelen. Ook zit het fipronil op andere plaatsen in de stal waardoor de kippen eveneens opnieuw besmet worden.

‘Momenteel is ruien alleen kansrijk als je de kippen naar een schone stal kunt verplaatsen. We weten nog niet goed hoe we een besmette stal moeten schoonmaken, zegt Van den Bos.

De tijd dringt want veel pluimveehouders zijn al begonnen met het ruien van hun kippen. ‘Het is alsof je alvast in een auto stapt, waar nog geen wielen onder zitten’, vergelijkt de dierenarts.

Doosje veilige eieren - Kippen Ruien lastiger dan gedacht

Afvalwater

De GD zoekt daarom verwoed, samen de met de werkgroep ruien van LTO-NOP, andere betrokken organisaties en praktiserende dierenartsen, naar een oplossing van het probleem.

Zo is gekeken naar het schoonmaken met water en zeep van de stallen. ‘Dat werkt in die zin dat je het firponil via het afvalwater uit de stal verwijdert’, legt Van den Bos uit.

Het afvalwater bevat echter onbekende hoeveelheden actieve fipronil en dit mag in geen geval terechtkomen in het oppervlaktewater of het riool. Fipronil in verhoogde concentraties in oppervlaktewater kan schadelijk zijn voor dieren en insecten in het milieu.

Fipronil afbreken

Daarom wordt nu onderzocht of het fipronil in de stal kan worden afgebroken en onschadelijk gemaakt. Dat zou in principe kunnen via ozon of peroxide, maar dan leggen de in de stal aanwezige kippen het loodje.

Daarom doet de GD nu onderzoek naar andere middelen. Om de werkzaamheid van een middel aan te tonen, zijn goed opgezette onderzoeken onder gecontroleerde omstandigheden nodig.

Er is een bedrijf actief dat een middel heeft dat je kan gebruiken om zowel de stallen schoon te maken, maar ook om bij te mengen in het voer om de fipronil in de maag van de kip te binden. Het is tevens ook nog eens over de vloer uit te strooien waardoor het fipronil ui de mest word gebonden. Hierdoor kan bij eventuele inname van de mest door de kip de fipronil niet vrijkomen in de kip, maar blijft het gebonden totdat het het dier weer verlaat. Dit middel is Bemxcide Absorptie en mag in de hokken worden gebruikt omdat het aan de FEED en FOOD norm voldoet.

Hier kan je Bemexcide Absorptie verkrijgen in zakken van 25 Kg.

Slechtste scenario

‘Er is dus nog geen oplossing’, aldus de dierenarts. ‘In het allerslechtste scenario lukt het niet op tijd om die te vinden en zullen de dan inmiddels geruide kippen alsnog moeten worden geruimd.’

Bron: Nieuweoogst.nu

No Responses

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *