Schoonmaken met waterstofperoxcide om fipronil uit kippenstal te krijgen?

Er lijkt nog een middel te zijn gevonden waardoor de giftige stof fipronil uit een besmette kippenstal verdwijnt. Het gaat om waterstofperoxide, een stof die vaker gebruikt wordt bij ontsmetting. Dat zei Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond voor Pluimveehouders (NVP) vrijdag.

Door de stal te behandelen met waterstofperoxide ontbindt de fipronil in een aantal stoffen die los van elkaar volgens de Haan niet schadelijk zijn.

Bedenkingen ov waterstofperoxide voor schoonmaken kippenstal

Volgens de “Mercator Groep” fabrikant van het middel Bemexcide absorptie ontstaat echter bij gebruik van peroxcide de fipronil niet meer meetbaar is, maar accuut wordt omgezet in de stof Solfon, wat een ongewenst effect is volgens hen en dus ook geen oplossing is. Ook gaat de kippenstal roesten na het gebruik van waterstofperoxide. Hierdoor gaat de kippenstal korter mee dan de geplande economische levensduur.

Volgens het bedrijf Mercator is er ook nog een andere methode voor de reiniging van de stallen. Namelijk Bemexcide. Hier vindt u meer over hoe u u kippenstal reinigt met Bemexcide.

Met waterstofperoxcide schoonmaken manier om fipronil uit kippenstal te verwijderen?

In de kinderschoenen

Er zitten nog wel flink wat haken en ogen aan het middel. ‘Het gebruik van waterstofperoxide voor de schoonmaak staat nog in de kinderschoenen. Het kan niet in hoge dosis gebruikt worden zolang er dieren in de stal staan – en het is ook niet zonder gevaar voor mensen,’ vertelt De Haan. Het moet in hele lage dosis worden gebruikt in stallen waar nog kippen zitten.

Daarnaast is niet wetenschappelijk onderzocht of het middel werkt. ‘Maar er wordt met bloedspoed heel serieus naar gekeken door de toxicologen van de Gezondheidsdienst voor Dieren,’ zegt De Haan.

Eerste berichten zijn gunstig

Een aantal boeren is al begonnen met schoonmaken met waterstofperoxide, onder begeleiding van betrokken instanties. ‘De eerste berichten zijn positief, het lijkt echt te werken,’ aldus De Haan. ‘Wetenschappelijk onderzoek duurt jaren, daar is nu geen tijd voor. Nu krijgen we toch van mensen te horen dat het werkt – in een hele lage dosis – en dat is gunstig.’

Dat sommige pluimveehouders al begonnen zijn met ontsmetten vindt De Haan niet raar. ‘Ik snap dat ze niet op hun handen gaan zitten. Ze willen aan de slag, omdat hun dieren bijna klaar zijn met ruien, het verbranden van de vetlaag waar de fipronil in zit. Die moeten terug in een schone stal.’

De Haan benadrukt dat er hard wordt gewerkt om een definitieve oplossing te vinden. Voor de boeren die hun stal willen schoonmaken met waterstofperoxide hebben wij een schoonmaakadvies op onze website staan.

Bemixide Absoptie ideaal voor schoonmaken stallen met fipronil kippen.

Met Bemexcide Absorptie kan je ook de kippenstal schoonmaken van fipronil omdat het gericht deze stof aan zich bind.
Hier kan je meer gedetailleerde informatie over Bemexcide Absorptie vinden.

No Responses

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *