Landbouwcommissie EU:nog 144 Nederlandse pluimveebedrijven gesloten

Het totaal aantal nog geblokkeerde pluimveebedrijven in Nederland bedraagt momenteel 144. Dit melde de EU Landbouwcommissie vandaag. De pluimveebedrijven zijn geblokkeerd in verband met het fipronil eierschandaal. Eerder waren maar liefst 281 pluimveebedrijven geblokkeerd. In België zijn nog 30 van de 93 getroffen bedrijven geblokkeerd. De blokkade houd in dat de eieren worden vernietigd en de kippen niet mogen worden geslacht.

Kiezen

Boeren moeten kiezen op zij hun kippen ruimen of laten ruien. Bij het ruien is de vraag nog of de kippen voldoende schoon worden. De fipronilwaarde in de eieren moet onder de 0,005mg per kilo komen om de eieren weer te mogen verkopen.

Vergadering Europese Commissie van Landbouw (EU)

Dat heeft de Europese Commissie donderdag medegedeeld tijdens een zitting van de EU landbouwcommissie aangaande het fipronil eierschandaal. De blokkades worden pas opgeheven als de waarden in zowel eieren als kippen onder de EU normen zitten.

Tijdens de zitting is ook bekend gemaakt dat er in maar liefst 22 landen, zowel binnen als ook buiten de EU verontreinigde eieren zijn verhandeld. Oekraïne (dat in eigen land pluimveehouders heeft met besmette stallen en eieren) en Oman hebben nog een importverbod op eieren uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk ingesteld.

Landbouwcommissie EU:nog 144 Nederlandse pluimveebedrijven gesloten

EU Landbouwcommissie pas op 20 juli 2017 op de hoogte van fipronil eieren in België

Ook werd aangegeven EU Landbouwcommissie pas op 20 juli via het Europese waarschuwingssysteem RRASF op de hoogte is gesteld van de situatie met de met Fipronil verontreinigde eieren in België. Dat er al eerder aanwijzingen waren voor het gebruik van Fipronil in kippenstallen werd bevestigd. De NVWA heeft in november tips betreffende gebruik van Fipronil in legbedrijven ontvangen. Daarom is er destijds een strafrechtelijk onderzoek opgestart.

Functionaris EU: Risico voor Volksgezondheid was zeer beperkt

Volgens een EU functionaris ”moeten we het probleem niet bagatelliseren”, maar zou het risico voor de volksgezondheid “zeer beperkt” te zijn geweest. Een groot deel van de Europarlementariërs zijn geïrriteerd dat de informatie die reeds bekend was zo lang onder de pet is gehouden. De consument werd wel erg laat op de hoogte gesteld.

EU Waarschuwingssysteem functioneert goed

De EU commissie vind nog steeds dat het waarschuwingssysteem goed functioneert. Toch is er een onderzoek gestart om te kijken of de lidstaten wel volgens de afgesproken regels hebben gehandeld. “het lijkt er op dat er mogelijk “een angstcultuur in de lidstaten” is waardoor dit soort zaken niet of later worden gemeld. De consequenties zijn natuurlijk groot voor o.a. de export van eieren en pluimvee. Maar er moet op tijd worden gemeld, zodat ingrijpen snel kan plaatsvinden, waardoor de volksgezondheid in de EU gewaarborgd kan blijven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *