Noodfonds voor Pluimveehouders dringend noodzakelijk!

Door het fipronil-schandaal zijn veel pluimveehouders in de financiële problemen geraakt.

Acht gemeenten in Utrecht en Gelderland willen samen met de provincie Gelderland dat er een noodfonds komt voor de pluimveehouders die door het fipronil in de eieren schandaal in de financiële moeilijkheden zitten/komen.
Het betreft momenteel de gemeenten Wageningen, Scherpenzeel, Renswoude, Putten, Nijkerk, Ede, Barneveld en Rhenen.
Zij schreven aan de Tweede Kamer dat een noodfonds dringend noodzakelijk is.

Debat op donderdag 25 augustus in Tweede Kamer.

Het debat over de fipronil-crisis wordt morgen (donderdag 25 augustus) in de Tweede Kamer gevoerd.

Tientallen kippenboeren weten niet hoe en of zij nog verder kunnen gaan met het voortzetten van hun bedrijf. Door het schandaal met het verboden bestrijdingsmiddel fipronil dat door Chickfriend in hun kippenstallen werd gespoten om de Bloedmijt/Bloedluis te bestrijden is de financiële situatie van deze boeren in korte tijd behoorlijk verslechterd. Dit aldus de gemeenten.

Ik heb een en ander uitgezocht, en er is zelfs een kippenboer bij die maar liefst 4 stallen heeft laten behandelen en dus nu helemaal geen eieren kwijt kan. Hij moet nu zelf zijn eieren in de lokale supermarkt kopen.

Noodfonds Nederlandse Pluimveehouders dringend Noodzakelijk volgens gemeenten en provincie Gelderland

Hoe kon het fipronil schandaal ontstaan.

De fipronil werd in de stallen gespoten onder de naam Dega-16. Dit gebeurde door het bedrijf Chickfriend uit Barneveld. De eigenaren van dit bedrijf zitten nog steeds vast in beperking.

Brief naar Tweede Kamer door gemeenten uit Utrecht en Gelderland en de provincie Gelderland.

De gemeenten, maar ook de provincie Gelderland vraagt de Kamerleden om er bij de verantwoordelijke bewindslieden op aan te dringen om nu eindelijk ook “echte” financiële hulp te gaan verlenen aan de bedrijven. Het verder volgooien van de bedrijven met extra leningen is geen goede optie. Net zo als de tijdelijke uitstel van belastingen die de overheid al heeft voorgesteld. Dit lijkt een wassen neus te zijn. De meeste bedrijven hebben zo veel geïnvesteerd dat zij tijdelijk helemaal geen belasting hoeven te betalen.
Zij hebben dus niets aan de uitstel regeling daardoor.

Noodfonds voor Pluimveehouders dringend noodzakelijk!

De pluimveesector is in Nederland goed voor ruim 1,5 miljard euro omzet waarvan iets meer dan de helft (Ruim 850 miljoen euro) van de verkoop van eieren afkomstig is. Een heel groot deel van de eieren wordt geëxporteerd.

Pluimveehouders gaan morgen (donderdag) met bussen naar Den Haag om het debat bij te wonen.

België gaat anders om met het ondersteunen van de pluimveehouders.

Daar is ook met het verboden bestrijdingsmiddel fipronil in de stallen gewerkt. Echter is hier al besloten dat getroffen boeren in elk geval een overbruggingskrediet kunnen krijgen. Dit is 1 van de 10 genomen maatregelen daar. In België komen er verder ook regelingen voor de hele eiersector.

De gemeenten en de provincie willen maatregelen in Nederland.

De briefschrijvers willen dat Nederland vergelijkbare maatregelen neemt. De financiële consequenties zullen namelijk nog een behoorlijke tijd voelbaar zijn. Er is geen productie, het duurt een tijd voor de pluimveehouders nieuwe kuikens kunnen krijgen. Dus veel bedrijven liggen voor een langere tijd stil. De schade werd in het begin op 150 miljoen euro geschat. Nieuwe ramingen spreken eerder van 300 miljoen euro schade.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *