Onderzoek DELTA-FLU: Avian Influenza Virus / Vogelgriep H5N8 van start

Onderzoek voor de bestrijding van het H5N8 Avian Influenza Virus / Vogelgriep DELTA-FLU project is succesvol van start gegaan. Het project heeft de naam meegekregen: “Dynamiek van Avian Influenza / Vogelgriep in een veranderende wereld”. Ook wel DELTA-FLU genoemd.

Het project beoogt de mechanismen van vogelgriep te onderzoeken. Een internationaal consortium van 10 hoogst gerenommeerde onderzoeksinstellingen uit de hele wereld zal nu hun expertise op de verschillende onderzoeksgebieden bundelen. Dit om strategieën voor preventie en bestrijding van deze ziekte te bevorderen.

Financiering van project DELTA-FLU door de Europese Unie

Het project dat op 1 juni 2017 begon, wordt de komende 5 jaar door de Europese Unie gefinancierd.
Het Friedrich-Loeffler-Institut (FLI, Duitsland) zal fungeren als coördinator van DELTA-FLU.

Co-coördinator wordt het ERASMUS Universitair Medisch Centrum (EMC, Nederland).

De overige partners van het project zijn:
Staatssecretaris voor milieu, voedsel en plattelandszaken (DEFRA-APHA, UK)
Istituto Zooprofilattico Sperimentale delle Venezie (IZSVe, Italië)
Roslin Institute, University van Edinburgh (UEDIN, Schotland)
Linnaeus University(LNU, Zweden)
Universiteit van Hongkong (UHK, Hong Kong)
SouthEast Poultry Research Laboratory, (SEPRL, Verenigde Staten)
Canadian Food Inspection Agency (CFIA, Canada)

Recente uitbraken met H5N8 ernstigste tot nu toe.

De recentste vogelpest uitbraken die door het Hoog Pathogene H5N8 zijn veroorzaakt, zijn in Europa de meest ernstige tot nu toe. Het virus dat de Avian Influenza / Vogelgriep veroorzaakt, ondergaat regelmatig veelvuldige en snelle veranderingen. Door deze snelle veranderingen kan het binnen een korte tijd verwoestende wereldwijde uitbraken in wilde vogels en pluimvee veroorzaken.

onderzoek-delta-flu-avian-influenza-virus-vogelgriep-H5N8

Vogelgriep Virus HPAI H5N8 in beeld

De projectpartners zullen onderzoek doen naar de dynamische mechanismen van Avian Influenza virussen bij pluimvee en andere gastheren. Ook zal onderzoek plaatsvinden op de virale, gastheer gerelateerde en omgevingsfactoren die cruciaal zijn voor de replicatie en verspreiding van deze pathogenen. Een beter begrip van deze mechanismen en factoren is essentieel voor het ontwerpen van effectieve strategieën voor diagnostiek, preventie en controle.

Studies richten zich o.a. op pathogeniciteit van H5N8 Vogelgriepvirus

Dierstudies bij kippen, eenden, muizen en fretten zullen inzicht geven in de pathogeniciteit. Dat wil zeggen de inductie, ontwikkeling en ernst van de ziekte bij de verschillende gastheer soorten. Verder is het consortium van plan om onderzoek te doen naar de stabiliteit van de virussen in het milieu. Ook vindt onderzoek plaats naar hun activatie door host gecodeerde eiwitten (enzymen). Dit evenals naar de immuunreactie van de betreffende gastheer en de aanpassingsmogelijkheden van de virussen.

Onderzoek naar hoe het vogelgriep virus Avian Influenza Virus zich verspreid

Daarnaast zal DELTA-FLU onderzoek doen naar belangrijke kwesties. Zoals de vragen over hoe vogelpest virussen in de wilde vogelbevolking worden gehandhaafd. En hoe het virus zich verspreid over lange afstanden. Welke factoren relevant zijn voor de introductie van Avian Influenza virussen in pluimveebedrijven.  Ook word er onderzocht welke rol varkens spelen bij een mogelijke overdracht naar de mens.

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *