Ophokplicht Pluimvee Nederland Opgeheven, Vrije uitloop eieren zijn er weer!

Vanaf vrijdag 13 april wordt in heel Nederland de Ophokplicht voor Pluimvee opgeheven. Dit houdt in dat pluimveehouders hun dieren niet meer binnen hoeven te houden. Hierdoor zijn de vrije uitloop eieren weer snel verkrijgbaar in de winkels. Deze eieren moesten enige tijd als scharreleieren worden verkocht omdat de kippen te lang in de hokken moesten verblijven.

Ophokplicht voor pluimvee opgeheven

Minister schouten trekt de ophokplicht per 13 april in omdat volgens de bewindsvrouw de risico’s op besmetting zo minimaal zijn dat er geen gevaar meer is voor besmetting met de vogelgriep. De ophokplicht is ruim 3 maanden van kracht geweest. Het zogeheten ophokken van het pluimvee werd ingesteld na aanleiding van de uitbraak in Biddinghuizen aan het begin van dit jaar.

Ophokplicht Nederlands Pluimvee Opgeven:Kip Antwerps baardje mag weer gewoon naar buiten. Vrije Uitloop eieren snel weer in de winkels. Hoeven niet meer als scharreleieren te worden verkocht

Ophokplicht Nederlands Pluimvee Opgeheven: Kip Antwerps baardje mag weer gewoon naar buiten. Vrije uitloop eieren hoeven niet meer als scharreleieren te worden verkocht.

Vogelgriepvirus heeft door warmte moeite te overleven

Ook in de ons omringende landen is het aantal besmettingen momenteel heel erg laag. Dit zou volgens deskundigen worden veroorzaakt doordat we eindelijk lenteweer hebben gekregen. Hierdoor gaan de zieke vogels weer trekken naar koelere streken. Ook warmt de zon het water op waar de vogels in zwemmen en uit drinken. Door de hogere temperatuur van het water heeft het vogelgriepvirus veel moeite om te overleven. Hierdoor worden dus de watervogels minder besmet.

Vrije Uitloop Eieren niet meer als scharreleieren verkocht

Naar verwachting zullen de eerste Vrije Uitloop Eieren van Nederlandse pluimveehouders weer snel in de Nederlandse winkels worden aangeboden. Door de ophokplicht dienden deze tijdelijk als scharreleieren te worden verkocht. Dit leverde voor de betrokken pluimveehouders een behoorlijke inkomstenderving op.

Niet te vroeg juichen

Uiteraard houdt voorgaande ook in dat het vogelgriepvirus in de herfst zomaar weer kan opduiken. En ja, dan begint het verhaal weer van voor af aan. Pluimveehouders wordt dan ook geadviseerd om de hygiëneregels goed te blijven naleven. Dit houdt in dan mensen die het erf betreden zich nog steeds dienen te ontsmetten.

Kinderboerderijen, particulieren en dierentuinen mogen ook hun dieren weer naar buiten laten

Naast pluimveehouders hoeven ook particulieren, dierentuinen en kinderboerderijen hun dieren niet meer binnen te houden. Voor veel pluimveehouders was de ophokplicht een ramp omdat zij hun vrije uitloopeieren niet meer als zodanig mochten verkopen. Zij kunnen nu weer de normale prijs voor hun vrije uitloop eieren krijgen. Door de ophokplicht kregen zij slechts de prijs van scharreleieren voor de door hun kippen geproduceerde eieren.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *