Gemeenten en dierenartsen bezorgd om door Fipronil getroffen pluimveehouders

Diverse gemeenten, Poultry Expertise Centrum Barneveld en verschillende dierenartsen zijn bezorgd over de gezinnen van door fipronil getroffen pluimveehouders wiens stallen besmet zijn door het bedrijf ChickFriend. Op de pluimveebedrijven lopen de emoties steeds hoger op. Volgens hulpverleners zien sommige kippenboeren het leven niet meer zitten.

Vertrouwenspersonen ingeschakeld door gemeenten Ede en Barneveld.

Enige honderden gedupeerde pluimveehouders uit de Gelderse Vallei hebben van de week een uitnodiging voor een gesprek met een vertrouwenspersoon ontvangen. Er zijn door de betrokken gemeenten met de meeste besmette bedrijven 3 coaches aangesteld om de pluimveehouders bij te staan. Dit aldus een woordvoerder van de gemeente Barneveld. Volgens de woordvoerder is er samen met de gemeente Ede geld vrijgemaakt, omdat ze merken dat de getroffen pluimveehouders een hele moeilijke tijd hebben momenteel. Naast Financiële problemen spelen er ook nog eens sociale en emotionele problemen bij de kippenboeren.

Moeilijke gesprekken aldus dierenartsen

Dierenartsen zien tijdens de gesprekken die zij voeren aan de keukentafel de emoties hoog oplopen. Volgens dierenarts Paul Cornelissen, tevens de voorzitter van de vakgroep Gezondheidszorg Pluimvee van K.N.M.v.D. zien sommige pluimveehouders het leven momenteel niet meer zitten. De signalen hierover zijn doorgegeven aan Den Haag.

Meldpunt voor problemen i.v.m. gevolgen van het fipronil eierenschandaal geopend bij Poultry Expertise Centrum Barneveld.

Er is vanwege de problemen die het gevolg zijn van het eierschandaal een meldpunt geopend in Barneveld. Het meldpunt is bij het Poultry Expertise Centrum in Barneveld. Tel: 088 020 64 10

poultry expertise centrum Barneveld

Fipronil in maar liefst 750 kippenstallen gebruikt.

Het insecticide fipronil is in maar liefst ongeveer 750 kippenstallen gebruikt. Bij het meldpunt bij het Poultry Expertise Centrum Barneveld zijn de afgelopen week al meer dan 700 vragen gesteld. Het betreft dan vooral praktische zaken volgens Gina van Elten van LTO Nederland. LTO Nederland is blij dat de Gelderse gemeenten de getroffen pluimveehouders de brief hebben gestuurd. Sommige gezinnen trekken namelijk niet zo snel aan de bel voor hulp bij de juiste instanties.

Lange tijd van onzekerheid is ondragelijk voor Pluimveehouders

Dat de onzekerheid zo lang blijft bestaan is een groot probleem voor de pluimveehouders. Veel bedrijven zijn nog steeds geblokkeerd. De kippen zijn geruid, het duurt echter dan nog 2 weken voor de eieren zijn getest. Ze moeten dan vrij zijn van Fipronil als het goed is. Echter van alle kanten horen ze dat de resultaten van het ruien tegen vallen. Als dat inderdaad zo is dienen de kippen alsnog te worden geruimd. Daar zitten veel pluimveehouders dus erg mee in hun maag.

Financiële kosten voor de Pluimveehouders stapelen zich steeds verder op

Ondertussen gaan de lopende kosten steeds verder stijgen. Voor elk nu geproduceerd besmette ei moet voor de vernietiging ervan worden betaald. Net als dat de mest nu moet worden vernietigd, wat ook weer kosten met zich meebrengt. Dan moeten de stallen ook nog eens schoon worden gemaakt. 1 voorbehandeling met SODA en daarna 2 tot 3x met waterstofperoxide is het huidige advies. Of inspuiten met Bemexcide Absorptie. Maar bij de waterstofperoxide kan het gehele traject soms wel 2 tot 3x moeten worden herhaald om ook echt van de Fipronil in de kippenstallen af te komen.

Als dan de Eierhandelaren ook nog eens met schadeclaims aan komen zetten omdat ze geen eieren kunnen leveren, wordt het veel pluimveehouders te veel.

Petitie voor hulp aan door fipronil getroffen Pluimveehouders

Om de Pluimveehouders te ondersteunen is er een online petitie gestart waarin het kabinet word opgeroepen om de pluimveehouders getroffen door het Fipronil schandaal niet in de kou te laten staan. Iedereen kan daar een handtekening zetten om de Nederlandse pluimveehouders te steunen.

Teken hier de petitie.

Petitie voor hulp aan door fipronil getroffen Pluimveehouders

Nog steeds geen schadevergoeding voor pluimveehouders

De kippenboeren hebben het er vooral moeilijk mee dat zij geen schadevergoeding krijgen.
De boeren is door de politiek verweten dat ze zelf verantwoordelijk zijn. Zij zouden beter hebben moeten controleren wat er in hun kippenstallen gebeurde. Het vertrouwen van veel boeren is daardoor nu helemaal weg. Veel boeren hadden het al meer dan genoeg problemen de laatste tijd. De vorige vogelgriep crisis was net achter de rug, met alle financiële gevolgen van dien, en nu diende zich het volgende al weer aan.

Door de zeer hoge werkdruk en financiële problematiek kan het wel eens zijn dat ze deze klap niet te boven komen. Het wordt nu echt tijd dat de Nederlandse overheid deze getroffen ondernemers gaat ondersteunen.

Gelukkig zijn er wel initiatieven vanuit de sector zelf opgestart om de Pluimveehouders te ondersteunen

LTO Nederland bereid gezamenlijke rechtszaak voor tegen N.V.W.A.

Ondertussen is LTO Nederland gestart met de voorbereidingen voor een rechtszaak tegen de N.V.W.A. Dit omdat de N.V.W.A. volgens de organisatie nalatig is geweest. Zij had de pluimveehouders veel eerder kunnen informeren. Er zou in november 2016 reeds bekend zijn geweest dat er Fipronil in kippenstallen was gebruikt. Het werd door de N.V.W.A. echter pas in juli naar buiten gebracht. In de tussentijd kon het bedrijf ChickFriend gewoon doorgaan met haar praktijken en in totaal dus ongeveer 750 kippenstallen alleen al in Nederland besmetten met het DEGA-16 middel waar de Fipronil en soms zelfs ook Amitraz in zat vermengd.

Garantiefonds voor kosten rechtsbijstand door hele eiersector

Er word door enkele pluimveehouders tevens een garantiefonds opgezet. Dit om kippenboeren die niet voor rechtsbijstand zijn verzekerd toch te kunnen laten meedoen met de zaak tegen de N.V.W.A. Voor dit fonds worden bedrijven uit de hele sector opgeroepen om garantstellingen te geven. Deze zullen alleen worden aangesproken als er niet voldoende geld bij de getroffen pluimveehouders is om de advocaten te kunnen betalen.

Noodfonds voor door fipronil getroffen pluimveehouders opgericht door Vepymo

Begin augustus hadden Jules Slangen en Marco Janssen van Lifarma en Alex Janssen van Vepymo al een noodfonds opgericht voor de door fipronil getroffen pluimveehouders. Vanaf zaterdag 5 augustus kan iedereen geld storten voor de door fipronil getroffen pluimveehouders op rekeningnummer: NL91 RABO 0321581644 ten name van Stichting Gezond Ei.

„Het geld gaat rechtstreeks naar de door fipronil getroffen pluimveehouders. We hopen dat zoveel mogelijk bedrijven in de periferie geld storten. Zij hebben er belang bij dat pluimveehouders kunnen blijven bestaan”, aldus Jules Slangen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *