Rechtbank: Voorarrest Chickfriend eigenaren met dertig dagen verlengd

Rechtbank: Chickfriend eigenaren nog dertig dagen in beperking.

Op woensdag 30-8-2017 bepaalde de rechtbank in Zwolle dat beide eigenaren van Chickfriend een verlenging krijgen van hun voorarrest met dertig dagen. Beide eigenaren blijven in beperking de komende tijd. De twee zitten sinds 10 augustus vast vanwege het strafrechtelijk onderzoek naar het Fipronil eieren schandaal.

Verdacht van in gevaar brengen volksgezondheid.

Martin van de B. en Mathijs IJ.  worden ervan verdacht  de volksgezondheid in gevaar te hebben gebracht. Zij deden dit als eigenaren van het bedrijf Chickfriend. Het bedrijf Chickfriend leverde en gebruikte het middel DEGA16 in kippenstallen met leghennen. In dit middel was het pesticide fipronil bijgemengd. Het middel werd gebruikt ter bestrijding van bloedluis. Door de bloedluis gaan kippen minder eieren leggen. Dit omdat zij s’ nachts door de luizen worden gebeten en daardoor geen rust hebben.

voorarrest eigenaren chickfriend door rechtbank met 30 dagen verlengd ivm fipronil

Ernstige verdenking.

De verdenking is volgens de Raadskamer van de rechtbank in Zwolle momenteel ernstig genoeg om het voorarrest te verlengen. Dit gebeurd omdat er volgens de Raadskamer voldoende bewijs is,  dat de twee verdachten wisten dat er Fipronil in DEGA16 zat. DEGA16 is het mengsel dat door Chickfriend werd gebruikt in de kippenstallen. Met DEGA16 werd de bloedluis bestreden. Over dertig dagen kunnen de twee weer opnieuw worden voorgeleid.

Wat is Fipronil?

Fipronil is volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een insecticide. Het wordt onder andere gebruikt bij de bestrijding van vlooien en luizen op katten en honden. Het middel mag echter niet gebruikt worden voor dieren die bestemd zijn voor de voedselketen.

Schoonmaken kippenstallen.

Boeren zijn druk met het schoonmaken van hun kippenstallen. Pas als de stallen gereinigd zijn van de fipronilbesmetting kunnen er weer nieuwe kippen worden geplaatst. Het reinigen kan met Bemexcide Absorptie of met SODA en Peroxide.

Bericht aangepast op 4 september 2017

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *