Slachterijen België accepteren geen geruide ex-fipronilkippen

Belgische pluimveehouders die hun kippen hebben laten ruien om de fipronil uit het vet van de kippen te halen hebben een nieuw probleem. Zij mogen de eieren als deze onder de norm zitten wel weer verkopen. Echter kunnen zij hun geruide ex-fipronilkippen niet kwijt.

Slachterijen België accepteren geen geruide ex-fipronilkippen

Echter: Geen van de slachterijen in België wil de geruide Fipronilkippen afnemen voor de slacht. De slachterijen zijn bang dat dit de export van kippenvlees verder in gevaar brengt. Er zouden nog resten van Fipronil in de kippen aanwezig kunnen zijn.

Slachterijen België accepteren geen geruide ex-fipronilkippen

Kosten lopen steeds verder op voor getroffen pluimveehouders

De kosten voor de pluimveehouders die zijn gaan ruien reizen ook de pan uit. In sommige gevallen duurt dit 3 maanden of zelfs langer. Voer, water, energie, personeel moet allemaal doorbetaald worden. Ook moeten de eieren nu vernietigd worden wat ook weer geld kost. De geruide kippen kunnen niet worden aangeboden aan de slachterijen. De slachterijen accepteren ze niet vanwege de eventuele aanwezigheid van resten van de Fipronil. Daardoor missen zij de inkomsten van het vlees en komen daar ook nog eens de kosten van een ruiming bovenop.

Hierdoor heeft in België de FAVV besloten om uiteindelijk alle Fipronilkippen in België te gaan ruimen. De Belgische Overheid heeft hiervoor reeds een fonds opgericht. De ruimingen zullen door de pluimveehouders bij het fonds moeten worden geclaimd. Getroffen pluimveehouders die hun kippen willen ruimen kunnen contact opnemen met de TCC-group.

Of bovenstaande ook een probleem wordt in Nederland is momenteel nog niet bekend.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *