TCC Total Culling Concept meld via de portofoon: De gassing is gestart

Bij Total Culling Concept in Amsterdam draait alles om het respectvol en efficiënt doden van dieren. “Het is niet mijn hobby”, zegt directeur Ruud Laarman van TCC, “maar het moet soms wel gebeuren.” Hij is druk bezig met een ruiming in Utrecht.

Wat zit er in die blauwe containers van TCC?

Voor het vergassen van een stal vol kippen kun je zoal nodig hebben: afzetlint, bouwlampen en een hogedrukspuit. Een verbanddoos, afplakplastic en tape. Portofoons, persluchtmaskers en busjes met pur. Dat alles is aanwezig in de blauwe containers op het terrein van de TCC-Group in Amsterdam. TCC, zegt directeur Ruud Laarman, staat voor Total Culling Concept. Culling is het Engelse woord voor ‘ruiming’. De naam is niet voor niets in het engels. Het bedrijf ruimt pluimvee door heel Europa en zelfs Turkije. Het bedrijf heeft al ruim 15 jaar ervaring. Het wordt door diverse overheden ingezet bij o.a. het ruimen i.v.m. de vogelgriep.

 Container van TCC-group

Diervriendelijk ruimen door Total Culling Concept

Een dier moet netjes aan zijn einde komen, vindt Laarman. Zijn bedrijf, gestart tijdens de vogelgriep uitbraak van 2003, heeft daar wel tien methodes voor. Bij de CO2 stalvergassings methode die vandaag gebruikt word worden de kippen eerst in slaap gebracht. Deze dagen is TCC druk met het ruimen van kippenstallen waar de verboden stof fipronil is aangetroffen. “Wij hebben een enorme capaciteit om ruimingen te verichten”, zegt Laarman.

Represailles

Een rode truck draait het terrein van TCC op en laadt een van de blauwe containers op. Die gaat naar een boer in de provincie Utrecht die zijn 14 duizend besmette kippen laat ruimen. Aangeslagen door de hele fipronil-affaire wil de boer niet herkenbaar in de krant – collega’s van de boer hebben al dierenactivisten op de stoep gehad. Ook Ruud Laarman houdt rekening met represailles van actiegroepen. Zijn medewerkers blijven anoniem en bij zijn bedrijfshal hangen volop bewakingscamera’s. “Dieren doden is niet mijn hobby”, zegt hij. “Maar het moet soms wel gebeuren. Dan moet je respectvol te werk gaan.” Eerder ontwikkelde hij een vergassingsmachine voor eendagskuikens.

Vrachtwaging met container komt aan bij ruiming TCC-group

Als de materiaalcontainer van TCC op het boerenerf arriveert, loopt daar alle ploegje mannen in zwarte shirts rond. Ze hebben ervaring met het ontsmetten van stallen en andere bijzondere schoonmaakklussen. Vandaag zijn ze door TCC ingehuurd om kippen te vergassen. Ze maken de stal volledig luchtdicht. De ventilatieroosters worden gesloten, naden en kieren afgedicht. Twee dierenartsen van de NVWA houden in de gaten of het protocol voor dierenwelzijn wordt gevolgd.

Dan is het wachten op het gas. Dat is onderweg in twee tankwagens, maar een staat in de file. Dat betekent voor de gasploeg: wachten. Omdat het etenstijd is, wordt er friet met schnitzel aangerukt. Een kipsateetje zou er nu ook wel ingaan, grappen de mannen.

Daar arriveert de tankwagen. Een dikke slang die in een grote lus over de stalvloer ligt, wordt aan de twee wagens met gas gekoppeld. Tien ton CO2 zou genoeg moeten zijn om de stal te vullen, schat een van de chauffeurs, maar voor de zekerheid heeft hij 26 ton bij zich.

Roerloos

Rood-wit lint markeert de grens van de ‘veilige zone’ op het erf. De ‘gassingsleider’ van TCC, gestoken in geel hesje, geeft instructies. “Als we gaan gassen ben ik de baas. Mocht er iets gebeuren, dan gaan we allemaal naar de straat.” Hij zet zijn persluchtmasker op en verdwijnt met zijn ‘gassingsbuddy’s’ naar de stal. Over de portofoon klinkt: “De gassing is gestart.”

TCC-group tijdens ruimen kippen Met gasmasker op naar de stal

De geparkeerde tankwagens maken een brommend geluid. In de stal wordt het CO2-gehalte steeds hoger en de temperatuur steeds lager. “CO2-gehalte 20 procent”, luidt het na een minuut of vijf. De kippen zijn nu bedwelmd. Na een half uur zijn ze dood. In de stal is het nu min tien graden. Bij het begin van het vergassen was het er nog dertig graden.

De boer loopt hoofdschuddend over het erf. Hij heeft zijn kippen gehóórd, dus de gassing was niet stressvrij, vreest hij. (Noot van de redactie: kippen merken het als er ook maar iets in een hok gebeurd, ook als de boer het hok binnenkomt. Bij het starten van de gassing is er door de druk van het gas een sissend geluid. Ze worden dan iets luidruchtiger. De methode wordt door de NVWA en de altijd aanwezige dierenartsen als “de diervriendelijkste gezien”

De dierenartsen van de NVWA gaan de stal in. De meeste dode kippen liggen er netjes bij constateren ze, al hebben sommige de poten omhoog, wat kan duiden op stuiptrekkingen. Dat is ongewenst. De gassingsleider denkt eerder dat deze dieren omdat ze hoog in de stal zaten en bedwelmd naar beneden zijn gevallen.

In de stal is het kil. Zover het oog reikt liggen er dode kippen: 28 ton aan roerloze bruin-witte bollen.

Bron: Trouw

TCC-group Total Culling Concept voor het humaan Ruimen van al uw Kippen en Pluimvee

No Responses

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *