Tweede Kamer helpt Pluimveehouders niet

Gisteren (donderdag) was het debat in de Tweede Kamer. Er waren zo’n 300 pluimveehouders met bussen naar de Tweede Kamer gekomen om het debat bij te wonen. Het debat ging hoofdzakelijk om de rol van de NVWA. Door diverse partijen werd de NVWA verweten dat zij veel te lang voor zich had gehouden dat Chickfriend gebruik maakte van de stof Fipronil bij het bestrijden van de bloedluis. Dit kwam omdat volgens de NVWA er op dat moment geen aanwijzingen waren dat de voedselveiligheid in gevaar kwam.

Strafrechtelijk onderzoek.

Doordat de NVWA vond dat de voedselveiligheid niet in gevaar was, werd er besloten om een strafrechtelijk traject tegen Chickfriend te starten. Omdat dat was gestart kon de NVWA niet meer snel reageren op de ontstane situatie.

Tweede Kamer helpt Pluimveehouders niet

Geen steun voor Pluimveehouders door Tweede Kamer.

Nadat de Nederlandse regering hulp aan de boeren afwees, bleek er vandaag ook in de Tweede Kamer geen meerderheid te zijn voor het ondersteunen van de Pluimveehouders. Als reden werd aangedragen dat de pluimveehouders zelf medeverantwoordelijk waren voor de voedselveiligheid op hun bedrijf en voor het controleren van de gebruikte stoffen.

Juridisch sprake van fraude?

Dega-16 was volgens de Kamerleden niet toegestaan als stof om de bloedluizen te bestrijden. De pluimveehouders zouden daarom dus juridisch fraude hebben gepleegd. En na fraude kan je geen financiële steun geven. Om die reden vonden de aanwezige Kamerleden dat er geen financiële hulp kon worden gegeven. Ze willen het wel, maar het kan wettelijk niet.

Er waren slechts 2 andere stoffen die wel voor de bestrijding van bloedluis mochten worden gebruikt. Een derde stof zit momenteel in het goedkeuringstraject. Deze stof zal medio september verkrijgbaar worden. Dit zal worden vermeld op de lijst met toegestane middelen van de diergeneeskundige dienst.

Pluimveehouders teleurgesteld weer naar huis.

De verwachtingen van de pluimveehouders werden dus niet waar gemaakt. Het lijkt er op dat er naast de reeds gemelde faillissementen nog meer pluimveehouders failliet zullen gaan. Staatssecretaris van Dam gaf aan dat hij dit wist. De pluimveehouders waren boos dat er geen steun was, maar hielden zich zichtbaar in. De wel aangekondigde maatregelen werden door één van de pluimveehouders afgedaan als onzin maatregelen. “Alles wat we terug moeten betalen is geen steun” aldus een diep teleurgestelde pluimveehouder. Teleurgesteld in regering en Tweede Kamer keerden zij na afloop van het debat weer huiswaarts.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *