EU: Nederland en België hebben goed gereageerd op fipronil in eiersector.

Voedselveiligheid EU: Nederland en België hebben goed gereageerd op fipronil besmetting eiersector.

Goed gereageerd in NL/BE eiersector volgens EU commissaris voedselveiligheid.

Presentatie aanpak fipronil crisis door Nederland en België

Tijdens de vergadering is besloten dat Nederland en België later deze maand samen een presentatie gaan geven. Deze presentatie gaat dan over hoe het stoppen van de fipronil crisis door beide landen zo effectief is aangepakt. (Dit gebeurde door o.a. de besmette pluimveebedrijven snel te blokkeren en de besmette eieren te vernietigen.)

Snelheid informeren overige EU landen

Het viel wel op dat Andriukaitis geen oordeel gaf over de reactiesnelheid wat betreft van het informeren van de andere EU landen. België kreeg hierover kritiek. Dat was niet verwacht door de Belgische landbouwminister. Dit omdat juist de Belgische landbouwminister Denis Ducarme reeds eerder had aangegeven dat Nederland al sinds november vorig jaar op de hoogte was. Toen zou al bekend zijn geweest dat er fipronil werd gebruikt bij het schoonmaken van kippenstallen door Chickfriend.

Europese alarmsysteem werkte

Het Europese alarmsysteem werkte goed. Toch zal het verder moeten worden geharmoniseerd aldus de Eurocommissaris. Zo worden binnen de EU diverse normen gehanteerd. Hierdoor is onduidelijkheid ontstaan bij welke waarden moet worden geblokkeerd. Net als bij welke waarden moet worden gemeld via het voedsel alarm systeem van de EU.

De schade aan de eiersector is groot.

In heel Europa een daarbuiten zijn miljoenen eieren uit de handel gehaald. De economische schade voor de hele eiersector loopt in de honderden miljoenen euro volgens diverse schattingen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *