Vogelgriep Avian Influenza HPAI H5N8 in Italië

Terwijl wij hier in Nederland bezig zijn met de gevolgen van de fipronil crisis, is in Italië de Avian Influenza (het Vogelgriep Virus) weer opgedoken. Dit maal gaat het om het Hoog Pathogene Avian Influenza (HPAI) subtype H5N8.

Kalkoenen in Verona hebben vogelgriep Avian Influenza HPAI H5N8

Het  virus is op 22 augustus aangetroffen bij een vetmesterij voor kalkoenen in de provincie Verona. Dit is in de regio Venetië. Ongeveer 10.900 kalkoenen van 86 dagen oud waren aanwezig in het bedrijf. Vanaf zondag 20 augustus was er een ongewoon hoge sterfte geobserveerd. Daarom werden er monsters genomen. Ook bij een ander bedrijf in de provincie Verona werd vogelgriep AI subtype H5 gevonden. Hier waren 33.000 kalkoenen van 75 dagen oud.

Vervoersblokkade en ruimen

Volgens de richtlijnen van de Europese Commissie, verordening 205/94/EC zijn vervoersbloklades ingesteld rond de bedrijven. Het ruimen van de kalkoenen is reeds afgerond. Het schoonmaken /desinfecteren van de stallen heeft op 24 augustus plaatsgevonden.

TCC-Group in actie tijdens de ruiming van kippen besmet met vogelgriep avian influenza H5N8 nu in Italië (foto uit archief)

TCC-Group in actie tijdens de ruiming van kippen besmet met vogelgriep H5N8 (foto uit archief)

Op 21 augustus werd in Verona, regio Venetië vogelgriep subtype H5 vastgesteld op een kalkoenen mesterij. Daar waren 13.248 vrouwelijke kalkoenen van 87 dagen oud aanwezig. De symptomen bij deze kalkoenen waren al waargenomen enkele dagen voor de bevestiging dat het virus in Italië rond waarde. De betreffende kalkoenen zijn reeds geruimd.

Ook werd er een bedrijf is besmet in de regio Lombardije. Het ging hier om een pluimveebedrijf met fazanten, kalkoenen en eenden. Onderzoek in het laboratorium op de dieren is nog bezig op moment van schrijven.

Nog zeker 6 andere bedrijven zijn getroffen door de vogelgriep H5 variant in Italië.

Zeker 6 andere bedrijven in Italië zijn ook nog getroffen door een vogelgriep H5 variant. Al deze bedrijven zijn reeds geruimd. Onder deze bedrijven bevond zich ook een pluimveebedrijf met eenden en ganzen.

VogelgrieVogelgriep Avian Influenza HPAI H5N8 in Italië vogelgriep vaker in waterrijke gebieden eenden in het water

Bron van besmetting vogelgriep Italië gevonden.

Het virus is afkomstig van wilde eenden die in de omgeving van een boerderij in een meertje dood waren ontdekt. Dit was in de provincie Pavia. Deze provincie ligt in de Regio Lombardije.  De organen van de wilde eenden bleken na laboratorium onderzoek besmet met de Influenza A subtype H5 variant.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *