Vleeseenden met Vogelgriep in Flevoland: Ophokplicht pluimvee!

Bij een pluimveebedrijf in Flevoland zijn ruim 16.000 vleeseenden besmet met de vogelgriep. Het getroffen bedrijf bevind zich in de plaats Biddinghuizen. De bij het pluimveebedrijf aangetroffen variant is de hoog pathogene Avian Flu. Dit is de extreem besmettelijke variant van het vogelgriepvirus. Door deze uitbraak is vanaf nu de landelijke ophokplicht weer van kracht voor pluimvee. Eerder deze week werd al door diverse pluimveehouders aangedrongen op een preventieve ophokplicht.

Ophokplicht pluimvee in heel Nederland van kracht

Deze ophokplicht geld voor alle commerciële bedrijven die pluimvee houden. Dus voor de producenten van vleeskuikens en eieren. Maar ook voor bedrijven die zich bezig houden met het uitzetten van vogels in het wild. De ophokplicht moet voorkomen dat meer bedrijven besmet zullen raken. De eierproductie zou dan nog verder in gevaar kunnen komen. Door de Fipronil affaire zijn er al veel kippen geruimd. Hierdoor is momenteel een tekort aan legkippen. De consequentie is dat er dus ook veel minder eieren zijn. Hierdoor is de eierprijs de laatste tijd behoorlijk gestegen.

Vleeseenden met Vogelgriep Biddinghuizen Flevoland: Dus: Ophokplicht!

Wilde vogels (waarschijnlijk Zwanen) verspreiden vogelgriepvirus naar vleeseenden bedrijf in Biddinghuizen Flevoland

Ruiming vleeseenden met vogelgriep in Biddinghuizen Flevoland

De ongeveer 16.000 met de vogelgriep besmette vleeseenden zijn gisteren in Biddinghuizen reeds geruimd. In de omgeving van het pluimveebedrijf is ook nog een vervoersverbod van kracht. Deze geld voor een straal van 10 kilometer rondom het getroffen bedrijf. Hierdoor zijn in ieder geval 2 bedrijven uit Gelderland getroffen. Het betreft een slachterij in Nunspeet en een pluimveebedrijf in de plaats Oosterwolde.

Legkippen in Zeeland maand geleden geruimd

Vorige maand werden in Zeeland nog zo’n 42.000 legkippen geruimd in verband met de vogelgriep. Hier was een laag pathogene variant aangetroffen. De laag pathogene variant is veel minder besmettelijk. Deze moet echter ook worden bestreden. Deze variant kan namelijk snel omslaan in de hoog pathogene variant van het vogelgriepvirus.

 

 

No Responses

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *