Vogelgriepvirus H5N2 bij pluimveebedrijf Zeeland betreft legkippenbedrijf

In de provincie Zeeland is in de plaats Sint Philipsland het vogelgriepvirus weer bij een pluimveebedrijf opgedoken. Het betreft nu een legkippenbedrijf. Dit keer gaat het gelukkig om een laag pathogene variant H5N2. Deze is volgens EZ afgelopen vrijdag bevestigd.

Milde variant van vogelgriepvirus

Volgens de Koepelorganisatie voor de pluimveehouders Avined, werd eerder al gemeld dat het waarschijnlijk de milde variant betrof van het vogelgriepvirus. Dit omdat er geen klinische verschijnselen bij de kippen zijn opgetreden. Deze zijn er echter wel geweest. Het virus werd opgemerkt doordat de voeropname en de productie van eieren terugliepen. Het virus is waarschijnlijk door wilde vogels in aanraking gekomen met de kippen.

Wilde vogels verspreiden vogelgriepvirus H5N2 naar legkippenbedrijf in Zeeland

Wilde vogels verspreiden vogelgriepvirus H5N2 naar legkippenbedrijf in Zeeland

Het legkippenbedrijf met vrije uitloop wordt volledig geruimd ivm H5N2 vogelgriepvirus

Alle 42.000 legkippen die op het legkippenbedrijf aanwezig zijn zullen worden geruimd. Dit om een verdere verspreiding van het vogelgriepvirus te voorkomen. Verder geld er momenteel een vervoersverbod. Dit voor het vervoeren van pluimvee en eieren binnen een straat van 1000m om het pluimveebedrijf heen. Ook mest en gebruikt strooisel mag momenteel binnen die zone niet worden vervoerd. Volgens informatie van derden bevinden zich binnen deze straat geen andere pluimveebedrijven.

Early Warning System voor pluimveebedrijf ter voorkoming verspreiding vogelgriep werkte goed

Doordat tegenwoordig een paar maal per jaar monsters bij pluimvee worden genomen is het virus dit keer vroeg ontdekt. Het Early Warning System dat is opgezet om het vogelgriepvirus onder controle te houden werkte dus goed. Omdat het nu toesloeg in een gebied zonder veel pluimveehouders zijn de gevolgen momenteel nog minimaal. Avined verzoekt alle personen die het erf betreden, maar ook de  pluimveehouders zelf om de noodzakelijke hygiënemaatregelen goed na te leven. Voorkomen is beter dan genezen laat de organisatie weten.

Hopelijk blijft het nog een hele tijd rustig met het vogelgriepvirus. Veel kippenboeren zijn nog steeds bezig met de schade die door de Fipronilcrisis is veroorzaakt.

 

No Responses

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *