Voorarrest eigenaren Chickfriend in zaak Fipronil-kippen verlengd

Vandaag stonden de 2 eigenaren van het bedrijf Chickfriend weer voor de rechter in het Fipronil-kippen schandaal. De rechtbank in Zwolle moest vandaag beslissen over de verlenging van hun voorarrest.

Tenlastelegging: in gevaar brengen van de volksgezondheid en nog veel meer

De twee mannen, Mathijs IJ. uit Nederhemert (24) en Martin van de B. uit Barneveld zitten al vanaf 10 augustus in afgezonderde hechtenis. Zij worden verdacht van het voorhanden hebben van een illegaal biocide. Dit biocide genaamd Fipronil hebben zij gebruikt voor de bestrijding van bloedluis in vele honderden kippenstallen. Het kwam hierdoor in de kippen en daarmee ook in de eieren terecht. Fipronil mag echter niet worden gebruikt bij de productie van pluimvee voor consumptie. Om die reden mengden zij het bij in het bestrijdingsmiddel DEGA16 dat zou zijn gebaseerd op etherische oliën. Daarom word hun ook nog eens het in gevaar brengen van de volksgezondheid ten laste gelegd.

Chickfriend: voorarrest verdachten Fipronil-kippen opnieuw verlengd. TCC-group komt met nieuw middel om kippenstallen schoonmaken

Voorarrest eigenaren Chickfriend weer met twee weken verlengd i.v.m. de Fipronil-kippen

Rechter gaat niet mee in verzoek van het Openbaar Ministerie

Het openbaar ministerie heeft de rechtbank in Zwolle gevraagd om de voorlopige hechtenis van de twee eigenaren van Chickfriend met 30 dagen te verlengen. Hierin is de rechtbank niet meegegaan. De rechtbank heeft besloten het voorarrest met slechts 14 dagen te verlengen. Over 14 dagen zal opnieuw worden gekeken of het voorarrest nog verder zal moeten worden verlengd.

Ruim 4 miljoen Fipronil-kippen geruimd in Nederland en België

De afgelopen 6 weken zijn al talloze eieren vernietigd. Ook zijn alleen al in Nederland en België ruim 4 miljoen (hoofdzakelijk) legkippen geruimd. In België zijn bij alle boeren die hier om hebben verzocht de Fipronil-kippen reeds geruimd. Veel van de pluimveebedrijven waar het middel Fipronil is gebruikt zitten echter nog steeds op slot. Het is tot nog toe heel erg lastig om de Fipronil goed uit de hokken te verwijderen. Zolang dat niet is gebeurd kunnen er geen nieuwe kippen in de hokken worden geplaatst.

Nieuw middel voor verwijderen van Fipronil uit kippenstallen is in testfase.

In België word momenteel een nieuw middel om de hokken schoon te maken in de laatste fase getest. TCC-group uit Amsterdam heeft gemeld dat de testen van het nieuwe middel voorspoedig verlopen. Zodra het nieuwe middel beschikbaar is zal TCC-group de distributie voor dit nieuwe middel voor Nederland gaan verzorgen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *