Werknemers pluimveesector krijgen werk via CNV/FNV

Mobiliteitscentrum voor werknemers pluimveesector.

De vakbonden FNV en CNV gaan met landbouworganisatie LTO werknemers in de pluimveesector ondersteunen. Er wordt een mobiliteitscentrum opgezet. Hierdoor moet het mogelijk worden dat personeel dat werkzaam is bij een bedrijf waar door omstandigheden even geen werk beschikbaar is, aan de gang kan gaan bij bedrijven waar het op dat moment druk is en extra werknemers worden gezocht.

Volgens CNV-bestuurder Peter de Jong is in de glastuinbouw vorig jaar al ervaring opgedaan met deze personeel uitruil. Die in- en uitleen van personeel is in de pluimveesector evenwel voorlopig nog niet nodig, verwacht hij. ,,Op korte termijn verwacht hij geen problemen. Pas in de loop van september komt dit mogelijk aan de orde.”

FNV CNV starten mobiliteitscentrum voor werknemers pluimveesector

Meldpunt werknemersvragen

Naast het opzetten van het mobiliteitscentrum starten vakbonden en werkgevers ook een meldpunt waar werknemers uit de sector met hun vragen terecht kunnen. Tevens wordt er een gezamenlijke aanvraag ingediend voor tijdelijke werktijdverkorting bij Economische Zaken. Dit zodat de werkgevers tijdelijk het aantal arbeidsuren kunnen verlagen om zo de kosten omlaag te brengen. Op deze manier kunnen faillisementen deels worden voorkomen. Werknemers die dan minder werken krijgen dan een gedeeltelijke WW Uitkering.

Schade

Volgens de pluimveesector bedraagt de schade voor kippenboeren door het fipronil schandaal minimaal 150 miljoen euro. Vele tonnen eieren moesten worden teruggehaald en vernietigd. En dat terwijl ook meer dan een miljoen kippen dreigen te worden vernietigt. Tevens is ook de supermarktbranche hevig getroffen door het schandaal.

Bron: ANP

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *